Żywność liofilizowana to żywność konserwowana metodą liofilizacji czyli suszenia po zamrożeniu z zastosowaniem obniżonego ciśnienia. Proces liofilizacji polega na usunięciu od 70% do 96% wody. Dzięki temu rozwój mikroorganizmów jest zatrzymany. Tak przygotowane danie, spakowane w poręczne opakowanie można zabrać ze sobą na każdą wyprawę. Żywność liofilizowana to pełnowartościowy posiłek przydatny przy każdej dłuższej outdoorowej aktywności. Liofilizowane dania są wysokoenergetyczne, dzięki czemu ten z pozoru mały posiłek doda energii na długo. Liofilizaty są przydatne gdy zależy nam na pełnowartościowym posiłku, który nie zajmie dużo miejsca w naszym plecaku czy bagażu i będzie lekki. Średnia waga liofilizowanego dania obiadowego to ok 100g. Jest to bardzo komfortowe rozwiązanie gdy chcemy zjeść ciepły i pożywny posiłek i nie nosić ze sobą całego zapasu żywności. Wystarczy zagotować wodę, zalać nią sproszkowany posiłek, odczekać podany czas i gotowe.
Liofilizowane posiłki dzielą się na:
- dania główne
- zupy
- śniadania
- owoce
Izotoniczne żele dostarczają organizmowi szybko przyswajalnych węglowodanów, dodając energii potrzebnej do dalszych ćwiczeń. Od razu są gotowe do spożycia, wystarczy oderwać górną część opakowania.