Żywność liofilizowana

Żywność liofilizowana to żywność konserwowana metodą liofilizacji czyli suszenia po zamrożeniu z zastosowaniem obniżonego ciśnienia. Proces liofilizacji polega na usunięciu od 70% do 96% wody. Dzięki temu rozwój mikroorganizmów jest zatrzymany. Tak przygotowane danie, spakowane w poręczne opakowanie można zabrać ze sobą na każdą wyprawę. Żywność liofilizowana to pełnowartościowy posiłek przydatny przy każdej dłuższej outdoorowej aktywności. Liofilizowane dania są wysokoenergetyczne, dzięki czemu ten z pozoru mały posiłek doda energii na długo. Liofilizaty są przydatne gdy zależy nam na pełnowartościowym posiłku, który nie zajmie dużo miejsca w naszym plecaku czy bagażu i będzie lekki. Średnia waga liofilizowanego dania obiadowego to ok 100g. Jest to bardzo komfortowe rozwiązanie gdy chcemy zjeść ciepły i pożywny posiłek i nie nosić ze sobą całego zapasu żywności. Wystarczy zagotować wodę, zalać nią sproszkowany posiłek, odczekać podany czas i gotowe.

Liofilizowane posiłki dzielą się na:

  • dania główne
  • zupy
  • śniadania
  • owoce
Żywność liofilizowana

Jest 55 produktów.

Pokazano 1-12 z 55 pozycji

Aktywne filtry